Po letní přestávce opět vypukl boj o Holba Cup

05.08.2018 19:23

Po letní přestávce začala druhá půle Holba Cupu a to závodem v Bludově a v Sobotíně.

V sobotu se do Bludova sjelo celkem 17 družstev mužů, 7 družstev žen a 13 družstev veteránů.

V kategorii mužů byl závod poznamenán již úvodním pokusem družstva Bludova. Nepříliš povedený pokus skončil za podprůměrný čas 33,68 vteřiny. I dalším startujícím týmům se obzvláště nevedlo. Mezi tato družstva je třeba zařadit Mostkov / až 25,71/, Třeštinu / 23,73/  a další. Pak se však přece jen ledy hnuly. Nastoupil vedoucí tým Nemrlova a vynikajícím výkonem dosáhl času 16,30 vteřin a to i v tomto pokusu byly patrné menší nedostatky. Jak se později ukázalo, na tento čas již nikdo neměl. Nemrlovu se přiblížila stále se lepšící Nemile /16,87/ a Pavlov / 19,89/. V závěru startující Hrabišín se pak zařadil na bramborovou pozici, když dosáhl času 17,00 vteřin. Naopak neúspěchem skončila družstva Ráječku, který pokus nedokončil, a Dolním Studénkám, které při přeměření měly krátkou hadici.

V kategorii žen, které letos poprvé závodily za zvýšené pozornosti rozhodčích, kteří se věnovali zejména zabezpečení bezpečnosti závodnic, se vedení ujalo družstvo Lesnice časem 18,25 vteřin, Když pak favorizovaná Dolní Libina dosáhla času 22,09 vteřina družstvo Pavlova času 19,02 vteřin, Lesnice zaslouženě zvítězila a své vítězství věnovala zraněné závodnici Michaele Brixové, která se v současné době léčí v nemocnici v Olomouci.

V kategorii veteránů nenechalo družstvo Hrabišína nikoho na pochybách, kdo v současné době vévodí této kategorii. Svým časem 18,05 vteřin seusadilo na čele a před sebe již nikoho nepustilo. Přiblížily se jim Bohuslavice /18,26/ Bludov /19,26/ a Dolní Studénky /20,22/.

 

V neděli dne 5. 8. 2018 se pak do Sobotína na velmi dobře připravenou soutěž dostavilo 19 družstev mužů, 9 družstev žen a 12 družstev veteránů.

V kategorii mužů krátce po zahájení nastoupilo na dráhu vedoucí družstvo Nemrlova a nasadilo velmi kvalitní čas, když svůj pokus dokončilo za 15,30 vteřin a zdálo se, že je rozhodnuto. Navíc, když družstvo Hrabišína se Nemrlovu pouze přiblížilo, když dokončilo za 15,74 vteřin. Postupně pak odpadali další konkurenti, a jak se říká, nejlepší nakonec. Celé pole překvapil výkon Bohuslavic, které tentokrát netaktizovaly, strojník své prodaře vůbec nešetřil a jak se ukázalo, bylo to správné. Bohuslavice dosáhly času 15,06 vteřin a zaslouženě zvítězily. V úplném závěru startující Ráječek /16,01/ a Nemile / 16,95/ již na tomto stavu nic nezměnili.

V kategorii žen již v úvodu startující Dolní Libina potvrdila svoji suverenitu a zřejmě spěje k obhajobě loňského prvenství, když svůj pokus dokončila na náročné kopcovité trati za vynikajících 18,62 vteřin. I když se sympatické družstvo Pavlova snažilo, jak mohlo, dosáhlo času 20,99 vteřin a to stačilo na druhé místo. Třetího času dosáhlo letošní největší překvapení soutěže, družstvo Lesnice, které dokončilo za 21,06 vteřin.

Velmi napínavé souboje se pak odehrály v kategorii veteránů. Dosud suverénní Hrabišín tentokrát svůj pokus pokazil a dosáhl času až 26,70 vteřin, což tentokrát stačilo na 7. místo. Otevřel se tak prostor pro další družstva a tentokrát toho nejlépe využilo družstvo Sudkova, které dosáhlo času 20,72 vteřin a zaslouženě zvítězilo. Přiblížila se mu Hrabová časem 22,11 vteřin a Dolní Studénky časem 23,41 vteřin. Poslední startující družstvo Leštiny pak dokončilo za 22,95 vteřin a získalo tak umístění na bedně.