Holba Cup rozhodnut ve všech kategoriích

31.08.2014 19:46

Uplynulý víkend závodů v požárním sportu Holba Cupu přinesl jistotu o vítězích letošního ročníku. Již po sobotních závodech ve Zvoli bylo jasné, že družstvo Rájeckých děvčat nemůže být již předstiženo. V kategorii mužů si rovněž družstvo Pavlova na nedělních závodech v Bohuslavicích vybudovalo takovou pozici, že rovněž nemůže být již předstiženo. Rozhodnuto je také v kategorii veteránů.

Na sobotní závod do Zvole se tentokrát sjelo jen torzo družstev. V kategorii mužů to bylo jen 22 družstev a v kategorii žen družstev 11.

V mužské kategorii se čekalo, zda na sprinterské trati padne 15. sekunda a jak hluboko se družstva dostanou. Přihlížející diváci neměli o napětí nouzi, když se vedení ujalo družstvo Hrabišína, které dalo vzpomenout na své nejlepší výkony, a dosáhlo času 15,21 vteřin. Netrvalo to dlouho a z prvého místa bylo toto družstvo sesazeno velmi dobrým výkonem Ráječku /14,90/. Tomu se přiblížily Bohuslavice, které dosáhly času 14,96 vteřin. A to ještě nebylo všechno. Družstvo Nemrlova, kterému se v letošním roce tak nedaří, tentokrát připomenulo, že se s ním musí stále počítat a dosáhlo času 14,80, což byl nakonec čas vítězný.

V kategorii žen se hned v počátku startující družstvo Rájce ujalo vedení časem 19,43. Když pak družstvo Hrabové dosáhlo času až 20,21 vteřin, bylo jasné, že snad jen družstvo Dolní Libiny by mohlo Rájec ohrozit. Ohrožení však přišlo ze strany Nové Dědiny, které se silně omlazeným týmem dosáhlo času 19,27 vteřin a zaslouženě zvítězilo. Dolní Libina se nepříliš podařeným výkonem tentokrát umístila až na 8. místě.

 

Na nedělní závody do Bohuslavic se tentokrát sjelo 32 družstev mužů, 14 družstev žen a 13 družstev veteránů.

V kategorii mužů visela od počátku ve vzduchu otázka, kdo se první dostane pod hranici 14 sekund. Jako prvé startující družstvo domácích se tentokrát na domácí půdě nepředvedlo, když jejich pokus byl hodnocen jako neplatný. Naštěstí se tentokrát nenaplnila tradice, že jak soutěž začne, tak pokračuje. Již družstvo Janovic naznačilo, že dosažení čtrnáctisekundové hranice není daleko. Dokončilo svůj pokus za 15,18 vteřin. Když se však postupně začaly týmy skládat v patnácté sekundě, bylo jich celkem 12, zdálo se, že tentokrát čtrnáctka nepadne. Překvapivě jí dosáhla Zvole, se kterou nikdo nepočítal a dosáhla času 14,98  a zaslouženě zvítězila. Nechala za sebou i Pavlov, který dosáhl času 15,15.

V kategorii žen se opět nejvíce zadařilo Nové Dědině, která zvítězila časem 18,38. Velmi pěkným výkonem, který opět překvapil diváky, skončilo svůj pokus družstvo Hrabišína časem 18,89. Na třetím místě pak skončila Hrabová časem 19,38.

V kategorii veteránů se vedení v soutěži ujal Hrabišín časem 19,96 a zdálo se, že bude silně ohrožovat vedoucí Bludov. Bohuslavice, které startovaly až poslední však veškeré tyto spekulace utnuly, neboť zvítězily časem 19,81 a pomohly tak Bludovu, který, byť skončil až na 9. místě, své vedení uhájil. Třetí pak skončil Sobotín za čas 20,42.